Ada yang bertanya
Sardin dalam tin tu boleh makan ke?
p/s : gambo hanyalah sebagai hiasan
kalau tanya jawapan di dalam buku adalah
YA BOLEH
tapi kalau uols tanya iols jawapannya adalah :
TIDAK DIGALAKKAN
kenapa???
meyh meyh iols bagi tahu ye.
kalau uols rajin membaca antara syarat2 utama ber DA lagi2 phase 1 adalah
ELAKKAN PROCESS FOOD walaupun CARB rendah
sardin di tin dan di proses kan kan??
ok sardin pula di awet ye adik2, di letakkan bermacam2 untuk theyolss tahan lama di dalam tin itu
segala mak nenek gula, garam, perasa, chemical etc di dalam itu.
bahan2 itu dah sebati sebab sudah di tinkan di dalam satu tempoh masa yang lama.
so tuk nenek bahan2 tu sudah menyerap kedalam sardin berkenaan
walaupun ada yang mengatakan
takpe, sos tu boleh basuh, makan je ikan dia.
my jawapan, still no.
u can check balik, if u consume makanan di dalam tin cth sardin / tuna, u check again .. berat u senang turun tak??
if YES u boleh teruskan.
but berat u macam siput sedut and statik, u should redo your menu!
pilihlah fresh food.
agak leceh!
BUT JANGAN MALAS
KAU MALAS KAU GEMUK!
another reason why sardine adalah salah satu penyumbang besar your URIC ASID naik mencanak tinggi!
I suggest yang buat DA after 2 month pergi la check darah & urine kat Hospital / Klinik.
so, i dah explain why sardin ke tuna yang di tinkan/process for me adalah
BIG NOO..
tepuk dada tanya selera
kbye!
No comments:
Post a Comment